De ijsbaan is gesloten

Jaarverslag secretaris, seizoen 2017 – 2018 van de Ankeveense IJsclub.


Meneer de voorzitter, bestuursleden, dames en heren leden van de Ankeveense IJsclub.

Het wordt elk jaar wat ingewikkelder een fatsoenlijk jaarverslag te verzorgen. De afgelopen winters werkten nogal tegen. Om er een positieve draai aan te geven, wil ik beginnen met een hoopvolle gedachte: in week 39, eind september, werd de koudste nacht, - 1,2 graden C, van een septembermaand tot nu toe, gemeten. Tel daar bij op de gedachte, dat na een hete zomer een strenge winter volgt, dan kan er op de volgend A.L.V. een spetterend verslag komen.

Op 14 okt, de dag na de A.L.V. 2017, werd op het journaal de opening van het schaatsseizoen aangekondigd. Men liet de kunstijsbaan van Alkmaar zien. Deze leek meer op een zwembad. De temperatuur was 22 graden +.
Op 18 okt. stond er een artikel in het blad Proskating, waarop Bert Verduin in een roeiboot samen met een aankomend marathon schaatser, de eindstreep van het NK. marathon in 1996, op de ronde baan in Ankeveen, overschreden.
In de maanden nov. en dec. is er weinig gebeurd. Het draaiboek voor de toertocht is aangepast en naar gemeente en KNSB gestuurd. Dit gebeurt ieder jaar om toestemming te verkrijgen het toertocht evenement te mogen organiseren.
Er zijn visactiviteiten geweest door het Ankeveens Viscollege.
Op 30 okt. is het DB naar de toertochtvergadering van de KNSB in Utrecht geweest. Op de kunstijsbaan van de ijsclub in Nederhorst den Berg heeft een team van ons bestuur gestreden om de beste plaats. Het waren verschillende avonden. De eerste wedstrijd per avond, ging steeds best goed, maar naarmate de avond vorderde zakte het niveau toch aardig in, de oorzaak hiervan is niet bekend….de eindklassering ben ik nooit te weten gekomen.
Dan zou je denken: vanaf januari gaat het gebeuren!! Op 24 januari 2018 was het 14 graden, maar wel boven nul.
Toch, begin februari begon de ijs-gekte op gang te komen. Het begon te vriezen en flink te waaien uit het oosten c.q. het noordoosten. Deze twee weer-elementen houden echter niet zo veel van elkaar. De vorst brengt het ijs aan en de wind blaast het weg; resultaat: ijs met heel veel open plekken en dit gedurende een flinke periode. De waaghalzen, zelf spreken ze van zeer geroutineerde schaatsers, en ook gewone schaatsers waren niet te houden.
De heer Jos Gijsel stond weer als zgn. eerste op het ijs in Ankeveen, met in zijn kielzog een journalist met fotograaf en wederom waren wij daar niet blij mee.
Op de sites van RTL en NOS verschenen diverse berichten dat er in Ankeveen geschaatst kon worden. Zelfs op 26 feb. heeft de voorzitter een uitgebreid interview gehad met Eén Vandaag over het komende ijs, dan wel toertocht.
Zelfs het ijsclubbestuur moest aan de bak, de Russische beer leek er aan te komen, en moest getemd worden. Er werd op korte termijn een vergadering bijeen geroepen, waarin het bestuur een plan de campagne ontwierp.
Alle machines, vegers, schuivers, quads en verder materiaal werden aan een grondige inspectie onderworpen. Het hele spul kwam naar buiten, werd gestart en zelfs zonder blauwe rookwolken tot leven gewekt. Dit was toch wel een actie van jewelste, met als resultaat: het kon ook weer opgeruimd worden. We weten weer wat we hebben. Zwaar werk, maar reuze gezellig. De beer heeft zich eigenlijk niet vertoond, maar…


Er werd flink op de plassen en vaarten geschaatst, echter de ijsbaan kon niet open door een te dunne ijsvloer, met nog steeds grote wakken.
De hele discussie omtrent het openen van de baan, ijsdikte en verantwoordelijkheid moge als bekend beschouwd worden.

Het gebruik van het clubgebouw is het afgelopen seizoen op peil gebleven. Enkele bekende huurders, zoals de NSTV, Natuurmonumenten, De 5 Dorpen, en ook de GHV hebben ons bezocht.
De CDA-fractie van Wijdemeren heeft hun ledenvergadering gehouden en Waternet een inloop/info avond omtrent het waterpeilbesluit.
Na de rondvaarten door Natuurmonumenten hebben verschillende groepen van de gelegenheid gebruik gemaakt in het clubgebouw na te genieten tijdens de zgn. nazit.
Een heel ander gebruik van het gebouw was te beleven op donderdag 22, vrijdag 23 en zaterdag 24 maart toen er de slotact werd uitgevoerd van de Passion, een initiatief van het het koor All Directions. De mensen die de Pasion bezochten in de kerk werden na afloop getrakteerd op een lied en een consumptie in het clubgebouw.
De omgeving was mooi uitgelicht en een slinger van kaarsjes wees de weg naar de ingang.
Ook is er een open dag van Natuurmonumenten georganiseerd rond het gebouw met verschillende kraampjes, excursies en andere activiteiten, ten einde de Ankeveense plassen te promoten. De vissers lieten zich ook niet onbetuigd en hebben het Ankeveense viskampioenschap gehouden.

Eind april is er besloten het brugdek te vernieuwen. De planken waren aan vervanging toe. Dit betekende dat de stalen balken ontroest en opnieuw geschilderd moesten worden. Eind april is er begonnen en al snel bleek, dat de balken in een veel slechtere conditie waren dan gedacht. Eigenlijk waren 5 van de 7 balken niet meer bruikbaar en moesten ook vervangen worden. De 5 nieuwe balken zijn ons geschonken door de firma BTZ, met hartelijke dank daarvoor. Lang is er gepraat over nieuwe balken en de manier ze heel goed te conserveren. De uitkomst was de balken te ontroesten en er een aantal lagen speciale verf op te smeren. Hierbij kwam een onverwacht probleem, nl. het prachtige zomerweer. Door de hoge temperaturen droogde de kwast vast aan het metaal, voordat de verf was uitgesmeerd. Bijkomende vertragingsfactor was, toen de balken klaar waren, waren de monteurs met vakantie. Al met al duurde het tot begin september voor de brug af was en er weer veilig gebruik van kon worden gemaakt.
Met dank aan de mensen uit het bestuur, die dit gerealiseerd hebben.
Tijdens deze renovatie ging het bezoek aan het clubgebouw gewoon door. Nou ja, gewoon… er lagen wat planken in de lengte over de sloot waar men overheen kon. Voor mensen die slechter ter been waren, was dit toch een hachelijke onderneming. Vooral wanneer men per auto naar de deur moest komen, moest de hulp van de buren ingeroepen om over de mogen.
Nu ligt er een prachtige brug, die weer decennia mee kan om ons clubgebouw veilig te bereiken.

Hans Wammes.

Volg ons:

Volg ons op social media:

Facebook  twitter-badge-transparent  googlemaps