De Ankeveense Plassen zijn prachtige beschermde natuurgebieden, vlakbij Hilversum. Dit fraaie laagveengebied met plassen en moerassen, met weiden, rietkragen en moerasbos is ontstaan door een samenspel van natuur en menselijk handelen. De Ankeveense Plassen omvatten zo’n 600 ha Natuurmonument. Doordat de Ankeveense Plassen een heel goede waterkwaliteit hebben, ligt er snel prachtig, zwart doorzichtig natuurijs. Je kunt zelfs door het ijs heen de snoeken zien zwemmen. Het gebied is buitengewoon geschikt om te schaatsen. Het bijzondere van deze tijd van het jaar is, dat die gewoonlijk ontoegankelijke natuurgebieden (met een beetje zorgvuldig gedrag), goed te bewonderen zijn. De schaatser heeft een gevarieerde route, open vlakte en beschermd door moerasbos, te trotseren in Ankeveen. Er is een groot clubgebouw bij de baan en er is direct tegenover de ijsbaan een mooie sportaccommodatie gesitueerd. Duidelijke herkenningspunten zijn de Hollandse molen van Ankeveen en de katholieke kerk.
IJsclub luchtfotoMet dank aan Luchtfoto's 't Gooi voor deze foto.